Svenska Kyrkan i Australien

Den Svenska Kyrkan har två placeringar i Australien. Den ena är i Sydney, landets huvudstad, medan den andra ligger i Melbourne. Kyrkorna har varit viktiga för alla kristna i landet, men kanske allra främst för de svensk-australiska invånarna.

Svenska Kyrkan i Sydney

För den som flyttat från Sverige till Sydney kan omväxlingen med sinom tid ge mycket hemlängtan, det är då den Svenska Kyrkan kan vara till en god tröst. Här får man tillgång till samma tjänster som man har hemma i Sverige, vilka bland annat är:

• Gudstjänst som sker varannan söndag
  • Tända ljus i kapellet för någon du saknar
  • Delta i aktiviteter tillsammans med andra svenskar

Sydney är en av svenskarnas främsta resmål. Dit åker många för utlandsstudier, Au Pair-jobb och liknande, vore det inte mer än rättvist att den Svenska Kyrkan fick ha ett huvudkvarter där?

Svenska Kyrkan i Melbourne

Även Melbourne är en populär Australiensk stad för svenskar, därav valet för Svenska kyrkans andra kyrkliga aktiviteter. Utöver de vanliga aktiviteterna som att gå på gudstjänst, tända ljus och delta i träffar kan man även:

• Äta svenskt fika som kaffe och kanelbulle
  • Handla svenska varor i kyrkans butik
  • Låna svenska böcker, filmer och trådlöst internet

Både kyrkan i Sydney och Melbourne tilldelar tjänster som stödsamtal för den som mår dåligt eller mister någon under sin tid utomlands. Man kan även välja att genomföra ett svenskt giftermål eller dop hos den Svenska Kyrkan i Australien, vilket många svenskar uppskattar, framförallt de som valt att stanna kvar resten av sin livstid.

Syftet med Svenska kyrkan i Australien är att anordna en mötesplats för alla svenskar som befinner sig i landet, där man kan få en stund för sig själv och känna den familjära miljön, trots att man befinner sig på andra sidan jordklotet, i en främmande världsdel. Men också föra läran om mötet med Gud vidare.